Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès. En continuar la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies. Per a més informació consulta aquí.
Vés al contingut principal Gavà Participa, Gavà Decideix
Logo oficial de Gavà Participa, Gavà Decideix
  • Català Triar la llengua Elegir el idioma
    • Castellano
Registra't Entra
  • Inici
  • Processos
  • Ajuda

Com creus que s'hauria de potenciar una alimentació sostenible, accessible i saludable a la nostra ciutat?

Procés participatiu sobre Estratègia d’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable de Gavà

Fase 2 de 2
Avaluació i retorn 01-01-2022 - 28-02-2022
Veure les fases
  • El procés
  • Documents
  • Fes aquí les teves propostes
chevron-left Torna al llistat

Línia 2.4.2 sobre Sensibilització sobre malbaratament alimentari

Avatar: Anna Cornudella Giral Anna Cornudella Giral
28/12/2021 09:46  
Acceptades
Si bé és una línia d’acció que s’ha tractat de manera molt completa i posant el centre l’objectiu de reduir el malbaratament al llarg de les diverses baules de la cadena agroalimentària, es considera que la línia podria contemplar altres accions que també són imprescindible per assolir aquest objectiu:
• Sensibilitzar al conjunt de la ciutadania a través de la realització de tallers i xerrades.
• Celebrar accions per formar a la ciutadania sobre mecanismes de reducció del malbaratament alimentari domèstic.
• Celebració d’esdeveniments oberts que posin al centre l’aprofitament alimentari.
• Incloure l’espigolament com una eina de reducció de les pèrdues que es produeixen al sector primari, i també com una eina de sensibilització al conjunt de la ciutadania.
• Incloure en els criteris de compra pública l’aplicació de mecanismes de prevenció del malbaratament alimentari.
• Si bé el punt 3.1.1 inclou la transformació local de producte vegetal, la línia de prevenció del malbaratament pot incloure l’impuls de la col·laboració amb obradors que operen al Baix Llobregat amb models d’economia social i solidària.

Aquesta proposta ha estat acceptada perquè:

En el marc dels objectius específics 1.2 Sensibilització sobre les dietes sostenibles, accessibles i saludables i 2.4 Residus i malbaratament alimentari hi ha diverses línies d’acció on es tracta la sensibilització envers a la reducció del malbaratament alimentari i alhora l’aprofitament alimentari:

OE 1.2 Sensibilització sobre les dietes sostenibles, accessibles i saludables:

LA 1.2.1 Campanyes de comunicació

Desenvolupar campanyes de difusió i sensibilització sobre els beneficis ambientals, socials i econòmics de les dietes sostenibles, accessibles i saludables, en comparació amb dietes poc saludables que estan generant importants problemes ambientals, de salut i trastorns de l'alimentació. Donar pautes per realitzar un consum responsable, comprant local, minimitzant els residus i evitant el malbaratament alimentari. (Acció: Campanya sobre el malbaratament alimentari)

LA 1.2.2 Esdeveniments

Incloure la visió i els principis de l’alimentació sostenible, accessible i saludable als diferents esdeveniments que es desenvolupen a la ciutat tot promocionant el producte local fresc i de qualitat. Que esdevinguin una plataforma efectiva de sensibilització ciutadana i es posicionin com a exemple de bones pràctiques. (Acció: Potenciació de l’organització d’esdeveniments sobre economia circular en el marc de la Red Española de Ciudades por el Clima i donar-los una dimensió internacional.

En aquest punt afegirem les bones pràctiques de la Fira d’Espàrrecs – Temps d’Espàrrecs i altres esdeveniments de ciutat, que treballen amb l’objectiu futur del residu zero. Ara mateix estem actualment fent un recull de bones pràctiques sostenibles que hem portat a terme en la fira 2022.

OE 2.4 Residus i malbaratament alimentari

LA 2.4.1 Gestió dels residus

Al llarg de la cadena alimentària es generen gran quantitat de residus de diferents tipus que han de ser gestionats de forma correcta, prioritzant la minimització, la reutilització i el reciclatge abans de la deposició o valorització energètica. Minimitzar el malbaratament alimentari ha de ser un dels objectius més importants a assolir, per això cal la intervenció dels diferents actors involucrats en la cadena alimentària. (Accions: Reduir el malbaratament alimentari i gestionar la resta de residus dins de l'Ajuntament, així com recollida i aprofitament posterior d'aliments a dependències municipals i esdeveniments/Conveni amb Espigoladors per recollir restes del Parc Agrari (arborètum del Consorci).

LA 2.4.2 Sensibilització sobre el malbaratament alimentari

Conscienciar sobre la necessitat de reducció del malbaratament alimentari i redistribució d'aliments i les seves implicacions socials, ambientals i econòmiques, a la ciutadania, als actors de la cadena alimentària i al personal municipal, especialment a tots els serveis municipals que gestionin espais o equipaments relacionats amb l'alimentació. (Acció: Celebració d'un taller sobre malbaratament alimentari en el marc del projecte Ecoindustria/ Taller de malbaratament alimentari i economia circular impartit per l'Institut Cerdà / Col·laborar amb entitats o empreses que gestionen excedent alimentari (esdeveniments, menjadors, etc.)

Actualment a nivell de Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Gavà no s’esà desenvolupant cap projecte concret sobre malbaratament alimentari, el curs 2018/2019, en el marc del seminari d'educació per a la sostenibilitat que duem a terme amb professorat dels centres de la xarxa, vam treballar al voltant del malbaratament alimentari, vam realitzar 3 sessions amb la Fundació espigoladors on vam conèixer recursos per treballar amb l'alumnat, vam participar a una jornada d'espigolada de carxofes i vam fer un taller de cuina d'aprofitament.

Amb relació a la proposta Incloure en els criteris de compra pública l’aplicació de mecanismes de prevenció del malbaratament alimentari, valorarem la proposta en la mesura que sigui possible i convenient, respectant les lleis de contractació pública.

Finalment amb relació a la proposta Si bé el punt 3.1.1 inclou la transformació local de producte vegetal, la línia de prevenció del malbaratament pot incloure l’impuls de la col·laboració amb obradors que operen al Baix Llobregat amb models d’economia social i solidària  valorarem la proposta lligant-la amb el pla de treball de l’equipament Unió de Cooperadors, que serà el referent en economia social i solidària al municipi de Gavà.


Referència: G-PROP-2021-12-547
Versió 2 (de 2) veure altres versions
Verifica l'empremta digital

Empremta digital

El text següent és una representació abreviada i hashejada d'aquest contingut. És útil per garantir que el contingut no hagi estat alterat, ja que una única modificació provocaria un valor totalment diferent.

Valor: c57f9a79afa5482ae5be10292918170b3d8e5568a136f05d44ed39716978d73e

Origen: {"body":{"ca":"Si bé és una línia d’acció que s’ha tractat de manera molt completa i posant el centre l’objectiu de reduir el malbaratament al llarg de les diverses baules de la cadena agroalimentària, es considera que la línia podria contemplar altres accions que també són imprescindible per assolir aquest objectiu:\n•\tSensibilitzar al conjunt de la ciutadania a través de la realització de tallers i xerrades.\n•\tCelebrar accions per formar a la ciutadania sobre mecanismes de reducció del malbaratament alimentari domèstic.\n•\tCelebració d’esdeveniments oberts que posin al centre l’aprofitament alimentari.\n•\tIncloure l’espigolament com una eina de reducció de les pèrdues que es produeixen al sector primari, i també com una eina de sensibilització al conjunt de la ciutadania.\n•\tIncloure en els criteris de compra pública l’aplicació de mecanismes de prevenció del malbaratament alimentari.\n•\tSi bé el punt 3.1.1 inclou la transformació local de producte vegetal, la línia de prevenció del malbaratament pot incloure l’impuls de la col·laboració amb obradors que operen al Baix Llobregat amb models d’economia social i solidària."},"title":{"ca":"Línia 2.4.2 sobre Sensibilització sobre malbaratament alimentari"}}

Aquesta empremta digital es calcula mitjançant un algoritme de hash SHA256. Per reproduir-lo tu mateix, pots utilitzar una Calculadora MD5 en línia i copiar-hi les dades d'origen.

Compartir:

link-intact Compartir l'enllaç

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gavaciutat.cat/processes/estrategiaAlimentariaGava/f/173/proposals/547/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gavaciutat.cat/processes/estrategiaAlimentariaGava/f/173/proposals/547/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Reportar contingut inapropiat

Aquest contingut no és apropiat?

Motiu

0 comentaris

Ordenar per:
  • Més antic
    • Més ben valorats
    • Recent
    • Més antic
    • Més discutit
Comentari moderat el 21/01/2022 10:51

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...

Gavà Participa, Gavà Decideix
  • Accessibilitat
  • Preguntes freqüents
  • Termes i condicions d'ús
  • Descarrega els fitxers de dades obertes
  • Gavà Participa, Gavà Decideix a Twitter Twitter
  • Gavà Participa, Gavà Decideix a Facebook Facebook
  • Gavà Participa, Gavà Decideix a GitHub GitHub
Amb llicència Creative Commons Web creada amb programari lliure.
Logo Decidim

Confirmar

D'acord Cancel·lar

Si us plau, inicia sessió

Registra't

Has oblidat la teva contrasenya?